Den ideala lekmattan

Att rubricera något som den ideala lekmattan är att skapa problem för sig själv. Hur bra en lekmatta är beror naturligtvis på vem som ska använda den, när den ska användas och vad den ska användas till. Vi ska laborera lite om dessa tankar.

Grunden för en lekmatta som vi betraktar som ideal är att den är av hög kvalitet och att den inte avger några skadliga kemikalier (ens i små doser). För att lekmattan ska vara ideal för oss ska den också vara tillverkad av ekologisk bomull, gärna GOTS-certifierad. Det gör urvalet något begränsat.

Det finns lekmattor som mer är som filtar. Lite tjockare bara. Sedan har vi lekmattor som de ovan från Deuz som är gjorda av canvas som är ett tjockt bomullstyg. De är 125x125 cm stora. Helt igenom ekologiska och GOTS-certifierade. Vi har lite svårt för dessa mönster men andra kanske gillar dem.

Det finns också ett flertal lekfiltar som är kviltade med lite fyllning i, som nedan exempel från Cam Cam Copenhagen som är OCS-certifierad och Littleheart av ekologisk och GOTS-certifierad bomull. Något bättre. Hur snygga de är beror på färg och mönster. Lekfiltarna från Cam Cam är 120x120 cm stora alternativt 100x100 cm. Lekfiltarna från Littleheart är 90x90 cm stora.

Den sortens lekmatta som vi tror mest på är den med en madrass i. Madrassen är några centimeter tjock vilket räcker för att vara mjukt nog att ligga på en stund och för att hålla borta den värsta kylan som tränger upp genom golvet. Franck & Fischer hävdar att en lekmatta med madrass i ger bättre stöd för barnets kropp. Så kanske det är. Vi har lite svårt att kontrollera det.

Roommate har förmågan att skapa glädjande design. Deras lekmattor är inget undantag. För några år sedan kom serien Hello Sunshine som just ser ut som en glad sol. Det passar fint på dessa lekmattor som ger en upplyftande känsla i rummet.

Lekmattan från Roommate finns i fyra färger. Den färgstarka lekmattan ovan har färgen petrol. De tre nedan är ljusgrå, antracitgrå och rosa. Den ros är grå på baksidan. Överdraget är gjort av ekologisk bomull och madrassen är gjord av kallpressad skum. Mattan är 90 cm i diameter och 3 cm tjock.

Filibabba, som har börjat göra genomrena produkter med t.ex. kapok-fyllning, har en serie lekmattor som är gjorda av ekologisk bomull. Madrassen är gjord av skum och vadd. Vi hoppas på en madrass av kapok men än så länge vill vi lyfta fram de varianter som finns. Det är en snygg lekmatta med kviltat överdrag. Den ger en ren känsla i den större inredningen som kan passa i de flesta rum.

Det finns fyra färger att välja på. Den ovan är mörkgrå och passar i de flesta rum. De nedan är offwhite, mörkblå och mörkrosa. De är lite svårare i allmänhet men kan vara perfekta i vissa rum. Lekmattan är 92 centimeter i diameter och 4 cm tjock. Tjockleken är, jämfört med lekmattorna från Roommate, en plusfaktor som får den att kännas lite bättre och skönare.

Samtliga lekmattor ovan går att tvätta. De med madrass tvättas utan innemadrass genom att öppna dragkedjan på sidan och ta ut madrassen före tvätt. Det är väldigt smidigt. Vi har hört att det har hänt i ett enstaka fall att sömmarna har brustit och tyget har trasat sig vid tvätt av en grå lekmatta från Roommate men det kan vara ett undantag. Vi har inte upplevt några problem själva.

Så vilken är den ideala lekmattan? Om man vill gå på certifieringar är det de kviltade lekfiltarna som är att föredra. Cam Cam Copenhagen har många olika varianter att erbjuda, både enfärgade och med mönster. De är rena rakt igenom då fyllningen visserligen är av polyester men den är oekotex-certifierad. Om man är mer intresserad av funktion och design är lekmattorna med madrass bättre. Vi hoppas att Filibabba snart lanserar en helt igenom ren lekmatta med madrass fylld med kapok istället för skum och vadd. Då har vi funnit vår ideala lekmatta.

Vilken är din ideala lekmatta?

19 jul 2019