Do You Love Mae?

Vi tar ett rejält kliv ifrån skandinavisk design och hamnar hos Love Mae i Australien. Märket har en grossist i Frankrike så det är väl spritt i Europa. Vi gissar ändå att det inte är så många i Sverige som känner till märket eller deras produkter.

Love Mae har en tydlig miljöprofil i allt de gör. Då är det bra att veta att det mesta de tillverkar har sitt ursprung i skogen. De väljer att använda trä för att erbjuda alternativ till sådant som vanligtvis är gjort av plast. De har tre huvudsakliga produkttyper: väggdekor, förvaringslådor för mat (som vi hoppar över i detta inlägg) och matset.

Väggdekoren kan man klistra upp på väggen som dekoration. De är helt PVC-fria. Själva materialet är hämtat ifrån trä som har avverkats i FSC-märkt skog i Australien. Själva avverkningen är ansvarsfull så att den ekologiska mångfalden inte skadas. Det fina med dessa stickers är att man kan flytta på dem ett antal gånger. Bra för den som inte hittar balansen mellan delarna med en gång. Också bra om barnen byter rum eller om man flyttar till en ny bostad. Det är bara att ta ned figurerna och sätta upp dem i det nya hemmet.

Love Mae garanterar att det inte blir fläckar från dekalerna på väggen/tapeten. Om dekoren sitter upp länge kan det hända att tapeten ändrar färg medan färgen under dekoren förblir den ursprungliga vilket märks när dekalen tas bort efter ett långt tag. Det är ju inte ett problem med själva dekoren. På baksidan finns ett vattenbaserat lim som är giftfritt. Hela dekoren är giftfri.

Det finns många motiv att välja mellan men vi är osäkra på om det är motiv som tilltalar svenskar. En del ser ut att passa bättre för vuxna. Andra ser inte ut att passa någon.

Matseten finns i olika varianter, allt från tre delar till fem delar. Även här finns det många motiv att välja mellan och vissa ser inte alls ut att passa barn i den ålder som kan tänkas använda dessa matset. Här finns ändå några motiv som är söta och kan attrahera många barn. Poängen med den här sortens matset är att barnet ska se motivet när det äter upp. Riktigt så är det väl inte i verkligheten för om barnet vill se motiven kan det fösa undan maten. I värsta fall hamnar den på golvet.

Det fina med dessa matset, tycker vi, är att de är gjorda av bambu. Faktiskt är det så att inga träd har avverkats för att dessa matset ska kunna tillverkas. De använder spill från redan avverkade träd som är avsedda för annat. Detta spill är tillräckligt för att göra ett bambumjöl som man gör en slags lera av, formar och sedan bränner. Bambumaterialet och tillverkningen har sin hemvist i Kina. Därifrån skeppas de färdiga produkterna till Frankrike. Så lång frakt kan aldrig vara bra ur miljöhänseende men att frakta långsamt med båt är nog det mest skonsamma. Det är så Love Maes produkter når Europa.

Vi gillar också att dessa matset är helt fria från PVC, ftalater och andra kemikalier som kan förekomma i plastprodukter. Inte heller finns det något melamin i produkterna. Andra tillverkare använder det för att delarna ska kunna diskas i maskin. Love Mae lovar att deras produkter kan diskas i maskin utan att de innehåller melamin. För säkerhets skull bör man lägga delarna i övre sektionen, på den övre hyllan i diskmaskinen.

Vissa av oss är godtrogna till sin natur vilket betyder att om ett företag skriver att deras produkter är tillverkade på ett miljövänligt sätt så tror vi på det. Vissa av oss är alltid lite misstänksamma. De kan ju säga och skriva vad som helst för vi har inte möjlighet att kontrollera om det är korrekt. Det bästa man kan ta till då är att be om testprotokoll som kommer från ett oberoende testinstitut. I deras rapporter kan man läsa hur många ämnen som det finns kvar av i produkten. I Love Maes produkter finns det inte ens spår av kemikalier. Det bör innebära att råvaran är giftfri, att produktionen inte tillför några skadliga ämnen och att slutprodukten är giftfri. Vi kan fortsätta att vara lite skeptiska men dessa rapporter är till stor hjälp.

Både dekorerna och matseten är nedbrytningsbara vilket innebär att om man lämnar dem i naturen så försvinner de relativt fort. Nu känns det konstigt att någon skulle lämna en sticker eller ett matset i naturen men i det senare fallet kanske man glömmer en mugg efter en picknick. Inga djur eller växter lär komma till skada av detta. Vi hoppas att det inte blir några problem där hemma med att produkterna börjar vittra efter ett tag. Om man bara håller dem borta från den sortens bakterier som hjälper till vid nedbrytningen ska det nog gå bra.

Vad har vi slutligen på plus- och minussidan? Om vi börjar med minussidan först har vi:

  • Lång frakt från Australien respektive Kina
  • Inte så många motiv som tilltalar
  • Jämfört med alternativ av plast är de rätt dyra men det vill vi gärna bortse ifrån

På plussidan vill vi lista:

  • De motiv som tilltalar är söta och har en egen stil
  • Miljövänliga material och produktion
  • Giftfria slutprodukter
  • Hyffsat lätthanterliga

 

Blir du nyfiken? Om du vill kolla upp dessa produkter mer så finns det minst en e-handlare i Sverige som säljer väggdekoren och minst en e-handlare som säljer matseten. Vi har tyvärr inte koll på fysiska butiker.

Har du provat eller vill prova? Skriv en kommentar.

 

 

17 jul 2018