En djungel av lampor?

När man inreder sitt barns rum och har ambitionen att allt ska vara giftfritt och miljöcertifierat blir det särskilt knivigt när man kommer till belysning. För det första är det lätt att glömma att belysning, d.v.s. armaturen, är något som konstant finns i rummet. Alltså kan det vara en källa till skadliga ämnen som barnet hela tiden exponeras för. Armaturen är inte mindre viktig än någon annan del i inredningen. För det andra är det väldigt svårt att hitta certifierade belysningsprodukter. I detta inlägg försöker vi skapa reda i en djungel av lampor.

Lampor kan vara gjorda av väldigt många material. Det första vi med säkerhet tar bort är lampor gjorda av plast som är oljebaserad. Oavsett om den är skadlig i sig eller inte så har den i någon del av livscykeln en negativ inverkan på vår miljö. Kvar finns lampor av trä, lampor av metall, lampor av textilier och lampor av silikon. Det finns också en rad alterantiv som består av kombinationer av ovan material.

Det finns en del lampor av trä, särskilt ek, som är FSC-certifierad. En FSC-certifiering innebär ett ansvarsfull skogsbruk där naturen och de som arbetar i skogen inte kommer till skada. I ansvarsfullt skogsbruk ingår också ansvarsfull avverkning där arter som lever i skogen, i träden, ska ha möjlighet att leva kvar även efter avverkningen. I vissa fall kompenseras ett avverkat träd med att planetera ett nytt. Problemet med dessa lampor är att de är dyra och sällan är designade för barnrummet. Här syns ett exempel, från Mater, som kan fungera i nästan vilket rum som helst. Globen, som hängs i taket, är en dryg decimeter i diameter och är gjord just av FSC-certifierad ek. Den är ytbehandlad med olja.

Andra alternativ som är ganska vanliga är lampor av textilier. Det är dock ovanligt att de rakt igenom är gjorda av tyg. Det finns ofta en metallkonstruktion som håller upp eller spänner ut tyget. Metallen är vanligtvis konventionellt framställd. Tyget är ekologiskt och i vissa fall GOTS-certifierat. Ett GOTS-certifierat tyg är ekologiskt och giftfritt framställt genom hela produktionskedjan. Ett exempel som är något retro och som kan fungera i ganska många rum är nedan luftballongsformade taklampa från Lampverket. Ytterhöljet är gjort av GOTS-certifierad bomull. Den har en fin form och ett fint sken.

Även Cam Cam Copenhagen och Roommate har lampor av tyg men de är inte helt igenom ekologiska. Ballongen från Cam Cam är gjord av ekologiskt tyg men övriga material, rotting och metall, är inte miljövänliga på något särskilt vis. Draken från Roommate är bara delvis gjord av ekologisk bomull. I övrigt konventionell framställd. När dessa två företag som normalt satsar på miljöcertifierade och giftfria produkter inte lyckas att tillverka en lampa för barn förstår man hur svårt det kan vara.

 

 

Lampor av metall är hållbara och av det skälet är de värda att införskaffa till ett barnrum. De flesta har dock färger som kan vara problematiska. Roommate har satsat på vad som verkar vara det bästa alternativet. Deras vägglampor är pulverlackerade vilket är det minst miljöskadliga sättet att applicera färg på metall. Lampan är heller inte skadlig för sin omgivning medan den används. Här nedan ser du två exempel från Roommate. En rosa fågel och en grå måne. De har även moln och andra djurfigurer som är mysiga och ger en mysigt sken.

 

 

Slutligen har vi ett material som har blivit populärt de senaste åren. Filibabba och Mr Maria är två märken som har satsat på uppladdningsbara silikonlampor som bordslampa och nattlampa. De har båda reglerbar ljusstyrka. Båda kan laddas med USB-kabel i ca två timmar med en lystid på 6-8 timmar. Silikonlamporna är fria från skadliga kemikalier. Mr Maria har gjort en kaninformad lampa och Filibabba har gjort en valformad lampa. Båda är mycket poplära i handeln.

 

Filibabba har även satsat på en stor val tänkt som golvlampa. När man ser proportionerna inser man att den är väldigt stor. Samma koncept och fina fördelar. Bara större. Vad vi vet säljs den stora valen inte i Sverige än.

Vi hoppas att vi med detta inlägg har erbjudit lite vägledning och lite inspiration när du ska välja belysning i ditt barns rum. Lycka till.

 

28 dec 2018