Kudden - En dekorativ detalj

Kuddar är mjuka, kuddar är sköna, och kuddar ger avslappning. De flesta av oss kan inte vila eller sova utan kudde. Som vi ser det är kudden inte begränsad till dessa områden. Kudden är också en dekorativ detalj i inredningen.

Kvadratiska och rektangulära kuddar är enkla att hantera då de är lätta att byta kuddfodral på beroende på säsong eller humör. Dessa typer av kuddar kan vara lika dekorativa som oregelbundna kuddar men det är inte de regelbundna kuddarna vi ska skriva om i detta inlägg. Det går nämligen att köpa enbart ett kuddfodral vilket innebär att man inte behöver bry sig om vad som finns innanför, vad kuddvaret och fyllningen är gjord av. Vi vill gärna lyfta fram de kuddar som säljs som en komplett helhet och som därför är genomtänkta ur ett certifierings-perspektiv. Vi ska lyfta de kuddar som är Oekotex-, GOTS- eller OCS-certifierade.

Om man vill ha kuddfodral som är gjorda av ekologisk och GOTS-certifierad bomull går det att hitta svenska alternativ. Om man vill ha en hel kudde med orgelbunden form är det danska varumärken som har mest att erbjuda. Vi presenterar nedan det bästa vi har hittat för små barns barnrum. Vi har valt teman som natthimmel, djur och kul.

Natthimmel

 

Först ut är kuddar från Södahl. Södahl är ett märke som har funnits sedan 1960-talet. Nästan allt de tillverkar är GOTS-certifierat och/eller Oekotex-certifierat. Just dessa rosa kuddar som även finns i en silvergrå färg är stickade av ekologiskt bomullsgarn och är tillverkade i en GOTS-certifierad kedja. På ena sidan syns en sol (stjärna) och på andra sidan syns en måne.

 

Cam Cam Copenhagen släppte våren 2018 en serie av kuddar i begränsad upplagga. Dessa två stjärnformade kuddar hör dit. Den grå går antagligen inte att få tag på längre. Vi tror att dessa kuddar hör hemma i ett stilrent rum där de utgör de vackra detaljerna i helheten. Kuddarna är gjorda av ekologisk bomull och fyllda med Oekotex-certifierad polyester. Hela kudden är OCS-certifierad vilket innebär att den är tillverkad under sjysta förhållanden och att den som slutprodukt är giftfri. Vi gillar detta. Samtidigt är vi tveksamma till om det är så många som gillar kuddarna eller om det är som många rum där de passar in.

 

Två andra kuddar på temat natthimmel är ovan måne och nedan stjärna från Roommate. De är tillverkade av ekologisk GOTS-certifierad bomull och är fyllda med återvunnen polyester.

Kuddarnas relativt stora storlek och deras rundade former inbjuder till mys. Vi tror att barn inspireras att använda kuddarna i sin lek. Det i sig är en minst lika positiv egenskap som den dekorativa.

 

Djur

Vi fortsätter med Roommate som har flera kuddar med djurmotiv. Den mest uppskattade är nedan stora, framför allt långa, hundkudde. Den bjuder också in till mys och lek. Den kan dessutom användas som ett flexinest runt en lekmatta eller i en spjälsäng för att göra den mindre och därmed tryggare för barnet.

 

En annan kudde med djurmotiv från Roommate är denna katt-kudde med en helt annat stil. I samma serie finns även en elefant och ett lejon. Mycker charmerande med en hint av indiska mönster.

 

De flesta kuddarna på marknaden är gjorda av bomull. Ett undantag är Liewoods kuddar av merinoull. Nedan grå kudde med kaninattribut och deras andra rosa kudde med kattattribut är mjuka och varma samtidigt som den höga kvaliten lyser igenom och ger en klassig känsla i rummet. Fyllningen är gjord av återvunnen polyester. Hela kudden är Oekotex-certifierad. Den som önskar att kudden vore bättre certifierad, som GOTS eller OCS, kan trösta sig med kudden är gjord av ett naturligt rent material som merinoull och dessutom är tillverkad i en GOTS-certifierad fabrik. Överlag goda förhållanden för dem som har tillverkat kudden och för dem som använder den.

 

Södahl har även de kuddar formade som djur. Stora kuddar nästan en halv meter breda. Det finns en panda och det finns denna tiger. Väldigt smakfullt tycker vi. Den är mysig samtidigt som man blir glad av den. Passar bra i det lekfulla barnrummet.

 

Även Fabelab har ett flertal djurformade kuddar. Alla djurkuddar har öron förutom denna val. Den är gjord av GOTS-certifierad bomull och fylld med åtevunnen polyester. Passar bra i ett barnrum som går i gråskala.

 

Det mesta Franck & Fischer gör är lekfullt. Deras devis är "design for kids". Denna kudde är lite av ett undantag. Den är mer stilfull än lekfull, mer vacker än rolig. Precis som ovan kudde är den gjord av GOTS-certifierad bomull och stoppad med återvunnen polyester.

 

Kul

När vi kommer in på avdelningen av roliga kuddar finns det några exempel som även hör hemma bland djurkuddarna. Nedan två kuddar från Franck & Fischer har komiska inslag som dessa ben som sticker ut. Designen bygger verkligen på humor. Passar den som vill bli glad av dessa inslag i barnrummet.

Slutligen kommer vi till Roommates fruktkuddar. De är främst roliga. Som Roommates övriga kuddar är de gjorda av GOTS-certifierad bomull och fylld av återvunnen polyester. Om du blir sugen på att ha en fruktkudde bör du känna till att de är rätt så stora.

 

Dessa inslag av gult ger en rejäl färgklick i rummet. Det gäller att inredningen klarar det. Vi gillar färgklickar, de är stimulerande och uppiggande, men alla barn kan inte komma till ro med för mycket stimulans i rummet. Man behöver därför vara inkännande och välja detaljer som är stimulerande på rätt nivå.

Kuddar utgör viktiga inslag i barnnrummets inredning. Välj kudde med omsorg.

 

 

 

10 nov 2018