Liewood - då, nu och sen

För dig som känner till designmärket Liewood men inte vet hur länge de har funnits, vad skulle du gissa på? Tjogu år, tio år eller kanske fem år. Sanningen är att de grundades sommaren 2015 och är redan, tre år senare, ett av de största inredningsmärkena på marknaden. Det tog dem ungefär två år att bli en favorit hos Liberty London. Hur gick detta till?

Vi träffade en av grundarnas man som arbetar som säljare på Liewood. Något som verkligen utmärker Liewoods design är deras djuransikten. Det är kaniner, katter och pandor. I vissa fall har de inga djuransikten på sina produkter. Säljaren berättar att det är en stor skillnad på försäljningen om man jämför produkter i en serie som har djurhuvuden och de som inte har det. Samma produkt, kan vara en liten tygkorg eller en muslinduk, med eller utan djurhuvud attraherar väldigt olika. En tygkorg med pandaansikte säljer alltså mycket mer än samma tygkorg utan ansikte. Man kan därför konstatera att en del i deras framgång ligger i användandet av djuransikten. En annan avgörande faktor är att det centrala teamet bakom Liewood har många års erfarenhet av design och marknadsföring innan de startade företaget.

Med detta charmiga koncept har de lyckats bra men frågan är hur de går vidare. Det som har hänt hittills i år är att de breddar sitt sortiment och det är uppenbart att djuransikten inte funkar på alla sorters produkter. Deras babynest är ganska traditionella (förutom att de har handtag). Deras vattenflaskor med pip finns att få med djuransikten. Deras sänghimmel är enfärgad.
Först ut från höstens kollektion är stickade speldosor och djurdockor. En ny vändning med andra ord samtidigt som det är väldigt mycket Liewood över designen. Väldigt charmigt tycker vi. I övrigt är det inget nytt med speldosorna då de spelar samma melodi som Liewoods andra speldosor. Det är antagligen så vi vill ha det. Vaggvisor ska vara igenkännbara.

 

Vad händer i framtiden då? Vi råkar veta att Liewood satsar på en serie möbler. Ta en titt i vår fotokollektion för en försmak. Det är enkelt och snyggt. Därtill väldigt funktionellt. Vi pratar om en stol som också kan vara ett litet bord. Vi återkommer till denna när den finns att köpa. Vad vi vet är att det är trämöbler av ek och att deras nya kuddar som passar perfekt som sittdynor i de nya stolarna är av ekologisk merinoull. Hur skönt och vackert som helst. Strategin är att skapa en känsla av kvalitet som är bestående. Ett tyngre träslag som ek är hållbart och vackert länge. Detsamma upplever vi när de väljer merinoull. Det är en aning exklusivt samtidigt som det håller.

En grundpelare i Liewoods affärsidé är att ha en tydlig miljöprofil. Den är genomgående i deras företag men gäller inte lika fullt ut på varje artikel. I stort sett allt som är gjort av bomull är ekologiskt, tillverkat i en GOTS-certifierad fabrik och oekotex-certifierat. Det är bra. De är inte lika konsekventa när det gäller produkter av trä. Det är bra kvalitet på deras trä men det är mycket få produkter som är tillverkade av FSC-certifierat trä och de har inte gjort några test utöver standardtest inom EU när det gäller kemikalier som finns kvar i produkten efter tillverkningen. Här kan de helt klart bli bättre. När vi hade chansen att fråga svarade säljaren att de gör det de måste för att framställa en bra produkt inom ramen för sin affärsidé men att ta det sista steget och certifiera slutprodukten eller det egna företaget är en kostnadsfråga. Om de skulle göra detta skulle priset på varorna stiga. God design av detta slag kostar redan.

Vi tycker avslutningsvis att Liewood är ett spännande företag och att vi gärna följer deras utveckling. Du som är intresserad hittar deras produkter på många ställen idag.

21 jul 2018