Plan Toys - inte bara leksaker

Plan Toys har funnits som leksakstillverkara ganska länge. Många föräldrar som köper Plan Toys till sina barn nu fick själva leksaker från Plan Toys när de var barn. Även om Plan Toys associeras med leksaker vill vi gärna lyfta märket för dess inredningsartiklar, för det finns en del av det också.

Generellt kan man säga att alla stora leksaker har en direkt inverkan på inredningen i ett rum för de bir som möbler. Därtill har Plan Toys några möbler. De har t.ex. ett praktiskt lekbord som utgörs av en stor plan yta där barnet kan breda ut sina leksaker, målarsaker och pysselmaterial. Under lekbordet finns utdragbara lådor som går att fylla med allt det material som kan användas på bordet. Även om lekbordet är praktiskt är det inte särskilt snyggt. Det är en enkel design i form av en stor fyrkant som tar stor plats i rummet.

Plan Toys har dock ett annat bord, där man kan välja en av två färger, som är betydligt trevligare. Det har fått pris för sin design. Till bordet kan man ha en eller två stolar som också är ganska snygga. Bord och stol säljs även som ett paket så de är verkligen avsedda att ha tillsammans. Det som är roligt och praktiskt med bordet är att det finns fack under för förvaring medan ytan går att rita på med kritor. Man kan liksom inte förstöra en möbel som är gjord för att kladda på. Det går naturligtvis att torka bort så länge man inte ritar med tusch.

Det finns också mindre produkter som kan ses som inredningsdetaljer. Nyligen har de släppt en mobil som är mycket enkel men tilltalande i sin design. Det består enbart av rund träblock, pinnar och snören men den rör sig på ett fint sätt som är rogivande och ger lagom mycket stimulans till det lilla barnet.

Det finns också en del dockhus att välja på. Nästa samtliga dockhus som Plan Toys säljer är prisbelönta. Några är öppna i sin design medan ett är slutet. Det slutna, ett viktoriansk dockhus, är lätt att öppna och använda. Det finns gångjärn både fram och bak. De öppna är billigare och enklare att leka med men det stängda är vackrare, enligt vissa, när det inte används. Det är vackrare både för att det är ett fantastiskt hantverk och för att det har rena ytor. Man kan dock diskutera om man gillar den viktorianska stilen. Ett stort dockhus kostar naturligtvis men när det kommer till Plan Toys kan man lita på att saker håller. Det kan mycket väl användas av syskon och ärvas av barn och barnbarn. I och med att det är ett rejält hantverk går det att laga om det skulle gå sönder.

Som kontrast till den äldre stilen på det viktorianska dockhuset finns det ett öppen som är hypermodernt. Du kan se solceller och en vindsnurra på taket som en detalj som ännu inte finns på varje modernt hus idag.

 

Slutligen har vi några gunghästar som både är leksaker och inredningsdetaljer. Om man vill ha gunghästar med lite färgklickar finns det två att välja på. Deras senaste tillskott är en träfärgad ihopfällbar gunghäst. Även den har blivit prisbelönad för sin design. Vi tror att den senare gunghästen är både snygg och praktisk i barnrummet men i den video som finns på nätet som visar hur ett barn gungar på hästen ser den måttligt rolig ut. Vi antar att det delvis är en säkerhetsfråga för barnet kan inte komma i gungning särskilt mycket. Ju mer barnet anstränger sig för att få igång en rejäl gungning desto större risk att den välter. Vi är delade här.

Många handlare marknadsför Plan Toys produkter som ekologiska leksaker. Det tycker vi är missvisande. Det står egentligen ingenstans på Plan Toys varor att de är framställda av ekologiskt trä. Däremot tar de trä som är ansvarsfullt skött och avverkat. De kan till och med använda spilvirke till sitt pantenterade Plan Wood. Vi tycker det är bra att Plan Toys har en miljöprofil och använder trä från ansvarsfullt skogsbruk. Ännu bättre är att Plan Toys lägger upp testprotokoll på alla produkter där det framgår hur mycket kemikalier som har blivit funna i produkterna vid testet. Ofta kan man se att de kemikalier och tungmetaler som ingår i testet inte går att hitta spår av i produkterna. De tillämpar en ren produktion och rena slutprodukter. Du kan tryggt köpa Plan Toys för det är ett ansvarstagande, transparent företag och de lever upp till sina certiieringar.

Du hittar Plan Toys produkter hos många handlare även om sortimentet är begränsat hos de flesta.

10 aug 2018