Sänghimmel - stämningshöjare och trygghet

Behöver man ha sänghimmel i barnrummet? Vi har tittat på några orsaker till att man kan ha det.

1. I stora rum kan en sänghimmel som en inredningsdetalj vara helt rätt. Det kan bli en stämningshöjare i rummet.

2. Barn som har svårt att somna eller som är oroliga/aktiva av andra skäl kan få hjälp av en sänghimmel som minskar rummet och tillgänglig stimulans.

3. Barn tycker om att leka i krypin och andra små avgränsade utrymmen. En sänghimmel kan erbjuda just detta genom att man sluter till den en aning.

Naturligtvis har vi tittat på skäl att avstå.

1. En sänghimmel samlar damm. Om man inte har bra rutiner eller smarta sätt att hålla dammet borta kan det vara bättre att avstå från att skaffa en sänghimmel.

2. En mörk sänghimmel kan ge en mustig och nästan hotfull känsla i rummet.

3. Om barnet eller någon annan skulle dra för hårt och upphängningen inte håller kan hela sänghimmeln rasa ned över barnet. Vi vill inte skapa oro i onödan men en liten risk finns det och den varnar också vissa företag för.

Det enda alternativ vi kan tänka oss om man ska ha en sänghimmel är att den är tillverkad av GOTS-certifierat bomullstyg eller motsvarande. Hur många märken och varianter finns det att välja på? Vi får det till en svensk och en handfull danska märken.

Om vi börjar i Sverige har NG baby en vit sänghimmel med volanger. Den monteras med ett stativ som inte ingår i priset. Rätt monterad kan den bli riktigt snygg och tillföra det lilla extra till rummet och sänghörnan. NG baby har ett brett sortiment av sänghimlar men bara ett som är gjort av ekologiskt och GOTS-certifierat material. Många av de andra är gjorda av linne men färgerna är för mörka i vår smak.

Konges Slöjd gör fantastiska produkter generellt och nästan alltid certifierat. När det gäller deras sänghimmel finns det en färg att välja på, en beige-rosa, som antagligen inte faller den breda massan i smaken. Vi kan läsa oss till att den är gjord av ekologisk bomull men är osäkra på om den därtill är GOTS-certifierad.

Filibabba har ett brett urval av färger som alla har en mild ton. De har två rosa varianter, en vit och en grå. Ingen av dem är för framträdande så att den tar över rummet. Priserna är också rätt så överkomliga. Materialet är rätt och designen är enkel.

Cam Cam Copenhagen har sex färger att välja mellan. Även dessa är milda och riskerar inte att ta över rummet för mycket. Tyget har små prickar i sig som ger en fin känsla. Det är inte bara tyg som hänger utan det erbjuder något mer med det enkla men effektfulla mönstret. Cam Cam är noga med sina certifieringar och har därför helt korrekt en OCS-certifiering på sina sänghimlar. OCS är som GOTS men tillämpas när produkten innehåller annat material än textilier. I de flesta sänghimlar finns det en metallring som spänner ut tyget en bit upp. Det är denna som gör att det ska vara OCS. Ett bra och vackert alternativ men något dyrt.

Liewood har fyra färger att välja mellan. Två av dem är något mustiga och riskerar att ta över rummet, särskilt ett mindre rum. Den gröna varianten, som är ganska mild, kan fungera utmärkt i vissa rum. Den kan ha en rogivande effekt. Utöver själva tyget och upphängningen får man också med lite pompom-bollar som hånger ned i mitten. Mysigt att ligga och titta på. Liewoods produkter är ännu inte GOTS-certifierade men de tillverkas i en GOTS-certifierad fabrik och är naturligtvis gjorda av ekologisk bomull.

Slutligen har vi Roommate som har en sänghimmel. Den är vit med guldfärgade prickar på. Om man gillar guld kan den passa perfekt. Prickarna är dekorativa och kan erbjuda mer än bara en sänghimmel i rummet. Det hela hänger på hur man har inrett rummet i övrigt. Vi tror inte den är det idealiska valet i ett rum som har mycket färger och detaljer. Det blir bättre om man har ett rent rum där sänghimmeln kan få ta viss plats. Den är gjord av ekologisk bomull men Roommate kan ibland vara dåliga på att ge full information om sina produkter. Den kan vara GOTS som många av deras andra textilprodukter men den kan också bara vara ekologisk.

En sänghimmel kan förhöja rummet och erbjuda en trygg och avgränsad plats för barnet. Det är både en smaksak och en känsla för vad man vill ha i rummet i övrigt. De flesta varianterna kostar runt en tusenlapp. Några under (Filibabba) och några en bit över (NG baby). Vi skulle välja en sänghimmel från Cam Cam. De är vackrast och känns bäst ur certifieringssynpunkt.

Har du en sänghimmel till ditt barn? Dela gärna med dig av dina erfarenheter. Har du någon sänghimmel du drömmer om?

26 jul 2018