Babynest - en guide

Visste du att babynest är en svensk uppfinning? Grundtanken med ett babynest är att det nyfödda barnet som har utvecklats i en omhuldad miljö i livmodern ska få en varm och omhuldad miljö även utanför livmodern. Den används framför allt för nyfödda och för tidigt födda. Originalet designades och tillverkades med låga halter av vissa kemikalier men att tillverka nesten av ekologisk bomull kom man på senare när babynest blev tillgängligt på en större marknad.

Detta är en bild på originaldesignen som har en vattenmadrass undertill som går att värma upp till en behaglig temperatur. Används på många neonatalavdelningar. Själva nestet är gjort av bomull och fyllt med polyesterfibrer som är oekotex-certifierade.

Idag finns det många tillverkare och många föräldrar eller privatpersoner som syr sina egna babynest. Det har lett till att konsumentverket har gått ut med en varning. Det finns ännu ingen säkerhetsstandard i EU för babynest vilket kan innebära att babyn kan fastna i ett läga där den får svårt att andas. Detta är tillverkare medvetna om och gör egna säkerhetstest. Privatpersoner däremot kan begå vissa misstag. Faktum är att de tillfälliga lösningar som många föräldrar väljer är ett sämre alternativ till babynest då handdukar eller filtar som rullas ihop som korvar och stoppas runt barnet kan vara skadliga. Ett babynest må kosta mycket mer men det är designat för att undvika komplikationer och trassel.

Så vad ska man ha babynest till? Den praktiska användningen, som utgår ifrån att barnet mår bra av en ”trång” och trygg miljö, innebär att man kan lägga nestet i vaggan, i spjälsängen, i vagnen, i föräldrarnas säng eller i soffan. Till och med på golvet om det är en lugn plats. Den är även bra att ta med när man lämnar hemmet för att övernatta på annan plats. Då har barnet hela tiden en sovplats som det känner igen och känner sig trygg i. Nestet är som en artificiell kängurupåse. Den kan dock inte ersätta den hudnära värmen och kontakten vid amning. Den ska användas när barnet inte ammas. De flesta babynest är designade för att användas upp till sex månaders ålder.

På tal om design så kan man dels tänka på designen av babynestet i sig och hur ett babynest passar in i hemmet. De babynest som säljs till privatpersoner har en skummadrass. Vi känner inte till någon tillverkare som försökt med något mer miljövänligt alternativ som är bättre även ur hälsosynpunkt (se uppdaterade uppgifter om detta i ett senare inlägg). Kanske är detta nästa steg i utvecklingen. De flesta nesten på marknaden använder konventionellt odlad bomull till höljet men det finns många alternativ som är ekologiska och GOTS-certifierade.

Formen varierar från att se ut som originalet där nesten är rundade i ena änden och något spetsiga i andra, likt en båt, till de varianter som är eliptiska eller rektangulära. De runda och fyrkantiga varianterna är avsedda för tvillingar. När det gäller fyllningen är det antingen polyester eller kapok som används. Båda går att tvätta och behåller formen bra efter tvätt. Kapok, ett bomullsliknande material från kapokträdet som även kallas bomullsträd, är ett miljövänligt och naturligt skadedjursfritt material. Polyester är ett plastmaterial gjort av återvunna plastprodukter som pet-flaskor. Det är inte alla som vill ha det även om det är oekotex-certifierat. Alternativen med kapok är dock än så länge begränsade. Även här går utvecklingen framåt.

En av de saker som konsumentverket varnar för är lösa trådar som barnet kan trassla in sig i. Många designer har ett rep som löper runt nestet i en sydd kanal. Detta tillåter användaren att justera storleken en aning. Repändarna blir i vissa fall hängande på utsidan av nestet. Risken att barnet ska fastna i dessa är mycket små så länge barnet är i nestet. För att undvika risker och dessutom göra nestet snyggare finns det varianter med ett skydd som täcker repet. Vi gillar detta alternativ av nämnda skäl.

Stoleken på nesten varierar lite. Vissa nest är små nog att lägga ned i vagnen medan andra är för stora för detta. De mindre kanske inte heller går att använda efter fyra månaders ålder. Ett alternativ är de nest som har handtag så att man bära med sig nestet som en babylift. Favoriten här är Liewoods babynest. De är stora och stabila och har bärremmar. De är gjorda av ekologisk bomull och polyesterfibrer och är tillverkade i en GOTS-certifierad fabrik. Filibabba tillverkar något mindre och mjukare nest som är GOTS-certifierade. De har även ett alternativ med Kapok som är mer stabilt.

Hur ska man då tänka kring färger och mönster? Det finns ju så många att välja mellan. Det är helt klart så att de flesta väljer ljusa och milda färger som är könsneutrala och som även smälter in i rummet på ett enkelt sätt. De föräldrar som köper före födseln väljer gärna färger som passar lika bra för pojkar som för flickor. Valet går också i linje med den ihållande trenden att ha vita och grå nyanser i inredningen av barnrummet. Vi tänker att det skulle gå att ha ljusa och lite varma färger. En del tillverkare har starkt röda eller blå färger vilket vi tror kan störa sömnen då dessa färger i sig själva inte är avslappnande utan aktiverande. Särskilt de röda och orange färgerna. Då är det bättre med en milt gul, beige eller grön ton.

De mönster som är mest populära är ofta enkla. Det kan vara prickar eller vågformer. Det svenska varumärket Babynest erbjuder främst enfärgade alternativ, ofta i milda toner, men deras GOTS-certifierade nest har ett mönster med moln och prickar på en ljusturkos botten. De har även GOTS-certifierade överdrag till de enfärgade nesten som har ett mönster med luftballonger. Då tycker vi att man lika gärna kan köpa ett helt nest med luftballonger från Filibabba som är GOTS.

När vi ändå är inne på certifieringar finns det några alternativ att fundera på. Filibabba har gått ut med att deras babynest är GOTS men i själva verket är det endast tyget som är GOTS. Cam Cam Copenhagen har OCS-certifiering på sina nest vilket betyder att hela produkten är certifierad trots att hela produkten inte är av ekologisk bomull. OCS ställer samma krav som GOTS men är alltså en mix av material. När det gäller Cam Cam har de oekotex-cetifierad polyesterfyllning. Ingen del av nestet innehåller skadliga kemikalier. Liewood har certifierat sitt nest med den ganska nya europeiska standarden EN1466:2014. Denna standard är rekommenderad för babyliftar snarare än för babynest. Eftersom Liewoods nest går att bära väljer de denna certifiering. EN1466:2014 står för de säkerhetskriterier som också är relevanta för nest. Barnet ska inte kunna komma till skada genom löst hängande delar, genom sömmar eller spetsiga föremål. Därtill ska inga skadliga ämnen kunna överföras från produkten till barnet.

Slutligen har vi då priserna. Vad är ett ekologiskt och giftfritt babynest värt? De billigaste börjar runt 500-600 kronor (om de inte är tillfälligt nedsatta) och de dyraste kostar mellan 1000 och 2000 kronor. Filibabbas går att få för ca 700-900, Cam Cam för ca 800-1000, Babynest för 850 och Liewood för ca 1100. Att Liewoods nest är dyrast beror på att den är bärbar vilket ställer större krav på hållbarhet och stabilitet. Att filibabbas nest är billigast beror på att de är relativt mjuka i konstruktionen och lätt kan formas efter krubban och vagnen. Hur många är villiga att betala detta? Vår förståelse är att många gärna lägger pengar på ett babynest idag. Om man nu ska lägga barnet så nära något under flera timmar av dygnet är det bäst att det är giftfritt. Vi rekommenderar därför de certifierade babynest som har GOTS eller OCS.

Dela gärna med dig av dina tips och frågor.

16 sep 2018