Ekobabydesign.se

Tips på doppresenter

Hem > Tips på doppresenter

Länkar

Myspöl

Läs mer »

Barn & babyrum

Läs mer »

Tips på doppresenter

Söker du tips på doppresenter har vi lösningen för dig. Att köpa en doppresent skiljer sig mycket från en vanlig födelsedagspresent, eftersom doppresenten oftast symboliserar så mycket mer. Här hittar du fina, praktiska och minnesvärda doppresenter som passar lika bra till bebisar som för lite större barn. Vi besvarar även de vanligaste frågorna och svaren om dop.

Bra doppresenter – 6 tips

Här nedan hittar du sex bra doppresenter som lämpar sig lika bra för pojkar som för flickor. Du hittar både klassiska doppresenter såväl som mer moderna alternativ som gosedjur och tavlor.

1. Dopsmycke

Att ge bort ett dopsmycke är kanske det mest populära och traditionella alternativet. Här finns det mängder med fina smycken du kan välja mellan i olika material som guld och silver eller kanske till och med titan. Du kan även välja fritt mellan halsband och armband, men bör dock undvika örhängen om barnet inte redan har hål i öronen. Hos många återförsäljare finner du dopsmycken för både pojkar och flickor. Välj mellan allt frånhalsband och armband till fina smycken med månadsstenar. Det finns många prisvärda alternativ för barn i alla åldrar.

2. Gosedjur

Gosedjur är kanske inte det vanligaste att associera en doppresent med, men kan vara otroligt uppskattad för det lilla barnet. Precis som när det kommer till dopsmycken finns det många fina alternativ att välja mellan och gosedjur i alla möjliga färger och storlekar. Här rekommenderar vi att du väljer gosedjur med lite extra omsorg. Du kan t.ex. beställa ett gosedjur där barnets namn är broderat på gosedjurets mage eller att det på annat sätt känns mer unikt och personligt.

3. En fin barntavla

Vill du ge bort något annorlunda som kan bli en mycket fin inredningsdetalj i barnrummet kan du med fördel ge bort en barntavla. Här kan du själv välja om det ska vara en barntavla med ett målat motiv, t.ex. av ett skogsdjur eller något annat som barnet tycker om, eller om du ska välja en mer personlig tavla. En personlig tavla kan t.ex. vara en uppförstorad bild av det lilla barnet med information som namn, födelsedatum, födelsevikt och tid eller en tavla av barnets fotavtryck.

4. Barnböcker

Att ge bort böcker är både roligt och uppskattat av barn och föräldrar. Det finns många fina böcker att välja mellan och många klassiska sagor som Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Rödluvan, Alla vi barn i Bullerbyn och mycket mer. Naturligtvis går det minst lika bra med modernare sagor som Pino, Barbapappa, Mumin och Tittut. Det bästa är att anpassa boken efter barnets ålder. Är barnet dock mycket litet kan du med fördel välja en bok som kan läsas när barnet har större förståelse.

5. Leksaker

Leksaker kanske inte låter som en speciellt rolig doppresent, men genom att göra rätt val kan du faktiskt ge bort leksaker som blir otroligt uppskattade och ihågkomna väldigt länge. Några populära och välkända varumärken att välja mellan är Brio och JaBaDaBaDo, samt leksaker från GRACO. Antingen väljer du mindre leksaker som tågbana, gosedjur och klossar eller så satsar du på lite större ting som en hoppgunga, gunghäst eller ett alldeles eget bollhav som barnet kan ha i hemmet.

Vanliga frågor och svar

Tycker du att det är svårt att välja doppresent eller vill du veta mer om vad ett dop är? Här nedan samlar vi frågorna och svaren på de vanligaste funderingarna som kan uppstå.

Vad skriver man på doppresent?

Många undrar vad man skriver på en doppresent för att den ska bli så personlig och fin som möjligt. Ska du gravera på presenten kan barnets namn och födelsedatum eller dopdatum vara uppskattat. Annars räcker det oftast med “Varma lyckönskningar” eller “Bästa önskningar på dopdagen”.

När har man dop?

De allra flesta väljer att vänta till dess att barnet är några månader eller till och med ett år, medan andra vill ha dopet så tidigt som möjligt. Vad du väljer beror helt på vad du själv känner dig bekväm med, men kom ihåg att rutinerna kan se olika ut beroende på om det är ett litet eller större barn.

Hur går ett dop till?

Hur ett dop går till beror naturligtvis på vilken religion ni tillhör och hur rutinerna och sederna ser ut i just er kyrka. Tittar vi på den kristna gudstjänsten börjar det alltid med ett samtal med prästen där ni får berätta mer om hur ni vill att dopet ska se ut. Under dopet får barnet sedan vatten över huvudet och prästen säger de sedvanliga orden. Du kan själv vara med och påverka väldigt mycket, t.ex. valet av musik. Läs mer om hur en dopgudstjänst går till hos Svenska Kyrkan.

Vad har man på sig på dop?

Funderar du över vad man har på sig på dop? Valet av kläder kommer ha rätt stor betydelse, speciellt om dopet äger rum i en kyrka. Här är det oftast finare kläder som gäller, där du inte visar allt för mycket hud. En vacker klänning, en skjorta och ett par finare byxor är bra val av kläder. Du behöver inte vara klädd till tårna, men bör se till att du är hel och ren.