Myspölen - högt på mångas önskelista

En trendig inredningsartikel bland barnfamiljer är just nu myspölen. En myspöl är en blandning mellan en uppblåsbar pool och ett babynest. Rent funktionellt är den för barn som har vuxit ur sitt babynest och som börjar bli vaket allt längre stunder på dagen. Då kan man använda sin myspöl för att vila eller leka.

Man redovisar volym på en myspöl på en liknande sätt som en pool. Pölen är inte tänkt att fyllas med vätska men väl nog med mjuka saker. Samtidigt ska det finnas gott om plats för ett eller flera barn.

Har du en myspöl hemma eller har du en myspöl på önskelistan? Läs vårt inlägg, om du hör till det senare, för att få mer information innan du bestämmer dig. Du som redan har testat en myspöl i hemmet får gärna kommentera längst ned på sidan.

Fördelar och nackdelar

Det finns flera fördelar med en myspöl men det finns också nackdelar. Vi går igenom några av de viktigaste.

En myspöl är ungefär 100 till 120 cm i diameter. Ju större den är desto mer plats tar den. En välgjord myspöl är ordentligt fylld vilket gör den stabil samtidigt som den är svår att stoppa undan. En uppblåsbar pool kan man tömma på vatten och luft och därefter vika undan. En myspöl tar lika stor plats var man än väljer att placera den. I garderoben är den väldigt svår att stoppa undan. Det bästa är nog att ha den framme hela tiden.

Barn är smutsiga och när de tar med sig smutsen ner i myspölen blir tyget smutsigt. Fördelen med de bästa varianterna är att man kan dra av tyget och tvätta det separat i maskin.

En myspöl har en stadig ring runtom. Ett barn som kan sitta men som ännu inte kryper så mycket passar perfekt i en myspöl med ringen i ryggen som stöd. Ringen är också stabil nog för att barnen ska kunna försöka stå genom att stödja sig på ringens kant.

Myspölen är mysig och man kan ta med gosedjur och kuddar för en skön avkoppling. För den som vill ha sällskap kan man ta med sig en lekkamrat. Det finns plats för två små barn att vila i samma pöl och det finns plats för båda att leka tillsammans eller bredvid varandra.

En av idéerna med en myspöl är densamma som med ett babynest. Det är meningen att barnet ska känna sig trygg inom den avgränsade ytan. Den mjuka ytan känns behaglig och ringen runtomkring skapar en känsla av skydd.

Krav man bör ställa

Myspölar är relativt dyra. För att hålla nere priset använder vissa tillverkare besprutad bomull. Ett bättre alternativ är ekologisk och certifierad bomull. Vi har fastnat för ett alternativ som är nästan lika bra.

NG Baby har ett brett sortiment av myspölar där de flesta är gjorda av lin. Lin är ett växtslag som inte behöver besprutas med bekämpningsmedel eftersom det inte angrips av skadliga insekter. Man behöver sällan använda konstgödsel heller. Alltså är lin ungefär som ekologisk bomull.

Lin kan ibland upplevas som sträv men i NGs fall har de tillverkat sina pölar med lin som är maskinellt mjukgjort. Det gör tyget mjukt och precis så mysigt som man kan hoppas. Samtidigt är lin slitstarkt så man kan räkna med kvalitet på sin pöl.

NG Baby har låtit testa sina myspölar med Oekotex, klass 1. Det är något märkligt att de inte skriver detta på sin hemsida eftersom det är en av fördelarna med deras myspölar som vi ser det. Oekotex-certifieringen innebär att produkten är giftfri enligt de strängaste gränsvärdena som gäller för små barn (det är vad klass 1 står för).

Innan du väljer myspöl och färg ska du kolla så att den är gjord av 100% lin och inte någon blandning eller annat material som inte är giftfritt.

En nackdel med befintliga myspölar är att de är fyllda med polyesterskum och plastkulor. På sikt kanske tillverkarna testar andra material. Om det går ser vi gärna att man undviker plast. I nuvarande konstruktion ger skummet mjukhet medan plastkulorna ger en mix av flexibilitet och stabilitet. Ringen, som är fyllda av dessa plastkulor, har egenskaper som liknar saccosäcken.

Vi har inte hittat något bättre alternativ men vi kan ha missat något eller så kommer det bättre alternativ med tiden. Håll ögonen öppna.

18 nov 2019