Blogg

Snygg förvaring i barnrummet

17 aug 2019

En smart sida av inredning är att man kan ha "möbler" som bidrar till ordning samtidigt som de är snygga. Vi tänker på olika förvaringslösningar. Vissa av dessa förvaringslösningar har fler funktioner än andra. Innan vi ger oss in på dessa inredningsartiklar ska vi konstatera att det blir mycket danskt denna gång också. Vi har sökt fina svenska förvaringslösningar eller något liknande från andra länder men det går inte. För oss ska det vara ekologiskt och giftfritt och därtill snygg design. Där är danska tillverkare bäst.

Cam Cam Copenhagen har gjort en hel del förvaringsmöbler men denna förvaringsbänk är ändå det snyggaste och smaraste. Den är en fin möbel som går att sitta på samtidigt som den sväljer mycket saker. Finns även i mer neutrala färger som vitt eller grått.

Förvaringsbänken är gjord av FSC-certifierat trä. Den är målad med giftfri färg och är testad enligt EN71/3. Bänken är säker också, med ett lock som inte kan falla ned på barents fingrar. Den har stötdämpare. Därtill har vi det snygga och klassiska harlequin-mönstret som är gångbart i många miljöer.

Filibabba har en serie av kviltade förvaringstunnor (eller förvaringskorgar om du föredrar det). De är tillverkade av ekologisk bomull i form av en tjock canvas. Det vill säga tjock bomullsduk. Filibabba hör till ett av de få företag som har lyckats få GOTS-certifiering. Vi känner oss trygga med att de gör rena produkter.

Den första serien är ganska neutral rent färgmässigt. De färger som kommer senare under hösten är starkare. En grön variant och en gul variant. De är väldigt snygga, för den som vågar ta ut svängarna. Om man vill kan man vika ned kanten och få en något lägre korg. Perfekt för leksaker, klossar eller smutskläder. De funkar även till oss vuxna. I ovikt tillstånd är dessa förvaringstunnor 43 cm höga.

Nästa favorit är en kviltad förvaringskorg från Pine Cone. Det är ett lite mindre och ganska ungt företag som gör snygg ekologisk skandinavisk design. Denna fina korg som vi kan tänka oss att vuxna gillar minst lika mycket som barnen är 40 cm hög.

Förvaringskorgen är gjord av ekologisk bomullscanvas i dubbla lager vilket gör den väldigt stabil. Den är dessutom fylld med ett tunt lager polyester för att göra väggarna lite tjockare. Hela korgen är oekotex-certifierad. En giftfri inredningsartikel till barnrummet med andra ord. Eller till ditt eget sovrum/badrum.

Trots sin korta tid på marknaden har Liewoods inredningsartiklar blivit klassiker. Dessa två förvaringstunnor med panda- och kaninattribut är typiska exempel på detta. De är gjorda av ekologisk bomullscanvas och är tillverkade i en GOTS-certifierad fabrik.

Pandakorgen finns bara i en färg men kaninkorgen finns i många färger. De finns i två storlekar. Den största är 46 cm hög och den mindre är 30 cm hög. Det finns också ytterligare en mindre storlek som man kan hänga upp på en krok på väggen som är 18 cm hög.

Även Roommate har gjort förvaringskorgar som har funnits på marknaden en tid och blivit mycket uppskattade. De kviltade i två olika grå nyanser finns i två storlekar. Den större är 40 cm hög och den mindre är 35 cm hög. De är tillverkade av ekologisk bomull och fyllda med oekotex-certifierad polyester.

På utsidan är de vackert broderade. Korgarna ingår i serien Hello Sunshine som kom för några år sedan. För ungefär ett år sedan kom de grågröna korgarna med spöken på. De är inte lika eleganta men sprider lika mycket glädje i barnrummet.

För den som inte nöjer sig med en bänk eller en förvaringstunna finns det även fickor att hänga upp på väggen. Vi har tittat på två varianter. Den första hör till Roommates serie Hello Sunshine och den andra är gjord av Liewood. De är båda gjorda av ekologisk bomull. Den från Liewood kan knytas fast på spjälsängen eller skötbordet om man föredrar det.

Vi avslutar vår presentation med en ihopvikbar box från Pine Cone. Den är gjord av papp, klädd med ekologisk bomullscanvas. Måtten är 25x25x35 cm. Kan stå på golvet eller på en hylla. När man inte använder den kan man vika ihop den och stuva undan den utan att den tar plats. Enkelt och snyggt.

Vi vet att korgar och fickor från Roommate kan tvättas. Det gäller även Liewoods fickor. Liewoods tunnor ska inte tvättas. Inte heller korgen eller boxen från Pine Cone. Torka med fuktig trasa. Vi har ingen information om Filibabbas korgar.

Vi har sökt igenom vad som finns på marknaden och plockat ut våra favoriter. Det finns några till men dessa alternativ, t.ex. Firm livings förvaringskorg, har delvis plastad insida. Det tycker vi är onödigt när det finns bättre varianter. Vi hoppas att du har hittat något att tycka om. Kanske flera saker.

Några kommentarer eller tips?

 

Den ideala lekmattan

19 jul 2019

Att rubricera något som den ideala lekmattan är att skapa problem för sig själv. Hur bra en lekmatta är beror naturligtvis på vem som ska använda den, när den ska användas och vad den ska användas till. Vi ska laborera lite om dessa tankar.

Grunden för en lekmatta som vi betraktar som ideal är att den är av hög kvalitet och att den inte avger några skadliga kemikalier (ens i små doser). För att lekmattan ska vara ideal för oss ska den också vara tillverkad av ekologisk bomull, gärna GOTS-certifierad. Det gör urvalet något begränsat.

Det finns lekmattor som mer är som filtar. Lite tjockare bara. Sedan har vi lekmattor som de ovan från Deuz som är gjorda av canvas som är ett tjockt bomullstyg. De är 125x125 cm stora. Helt igenom ekologiska och GOTS-certifierade. Vi har lite svårt för dessa mönster men andra kanske gillar dem.

Det finns också ett flertal lekfiltar som är kviltade med lite fyllning i, som nedan exempel från Cam Cam Copenhagen som är OCS-certifierad och Littleheart av ekologisk och GOTS-certifierad bomull. Något bättre. Hur snygga de är beror på färg och mönster. Lekfiltarna från Cam Cam är 120x120 cm stora alternativt 100x100 cm. Lekfiltarna från Littleheart är 90x90 cm stora.

Den sortens lekmatta som vi tror mest på är den med en madrass i. Madrassen är några centimeter tjock vilket räcker för att vara mjukt nog att ligga på en stund och för att hålla borta den värsta kylan som tränger upp genom golvet. Franck & Fischer hävdar att en lekmatta med madrass i ger bättre stöd för barnets kropp. Så kanske det är. Vi har lite svårt att kontrollera det.

Roommate har förmågan att skapa glädjande design. Deras lekmattor är inget undantag. För några år sedan kom serien Hello Sunshine som just ser ut som en glad sol. Det passar fint på dessa lekmattor som ger en upplyftande känsla i rummet.

Lekmattan från Roommate finns i fyra färger. Den färgstarka lekmattan ovan har färgen petrol. De tre nedan är ljusgrå, antracitgrå och rosa. Den ros är grå på baksidan. Överdraget är gjort av ekologisk bomull och madrassen är gjord av kallpressad skum. Mattan är 90 cm i diameter och 3 cm tjock.

Filibabba, som har börjat göra genomrena produkter med t.ex. kapok-fyllning, har en serie lekmattor som är gjorda av ekologisk bomull. Madrassen är gjord av skum och vadd. Vi hoppas på en madrass av kapok men än så länge vill vi lyfta fram de varianter som finns. Det är en snygg lekmatta med kviltat överdrag. Den ger en ren känsla i den större inredningen som kan passa i de flesta rum.

Det finns fyra färger att välja på. Den ovan är mörkgrå och passar i de flesta rum. De nedan är offwhite, mörkblå och mörkrosa. De är lite svårare i allmänhet men kan vara perfekta i vissa rum. Lekmattan är 92 centimeter i diameter och 4 cm tjock. Tjockleken är, jämfört med lekmattorna från Roommate, en plusfaktor som får den att kännas lite bättre och skönare.

Samtliga lekmattor ovan går att tvätta. De med madrass tvättas utan innemadrass genom att öppna dragkedjan på sidan och ta ut madrassen före tvätt. Det är väldigt smidigt. Vi har hört att det har hänt i ett enstaka fall att sömmarna har brustit och tyget har trasat sig vid tvätt av en grå lekmatta från Roommate men det kan vara ett undantag. Vi har inte upplevt några problem själva.

Så vilken är den ideala lekmattan? Om man vill gå på certifieringar är det de kviltade lekfiltarna som är att föredra. Cam Cam Copenhagen har många olika varianter att erbjuda, både enfärgade och med mönster. De är rena rakt igenom då fyllningen visserligen är av polyester men den är oekotex-certifierad. Om man är mer intresserad av funktion och design är lekmattorna med madrass bättre. Vi hoppas att Filibabba snart lanserar en helt igenom ren lekmatta med madrass fylld med kapok istället för skum och vadd. Då har vi funnit vår ideala lekmatta.

Vilken är din ideala lekmatta?

Certifierade babynest med handtag är säkra - några nyheter från SS19

24 jun 2019

Vårens nyheter av babynest från Liewood, Filibabba och Cam Cam Copenhagen visar upp den utveckling som tillverkarna ligger bakom. Varje märke satsar på sin särskilda finess.

Vi ska syna några nyheter och samtidigt slå tillbaka felaktiga föreställningar om babynest med handtag. Vi börjar just med Liewoods babynest med bärhandtag.

Varningar som kommer från olika håll om att babynest med bärhandtag inte är säkra är inte en generell varning. När Liewood utvcklade sitt babynest för några år sedan hade de fokus på att den skulle vara säker både när det gäller hållbarhet och att den inte på något sätt skulle skada barnet när det ligger i babynestet.

De kallar det babylift i kombination med babynest. Allt som marknadsförs som babylift ska uppfylla EUs säkerhetskrav enligt EN1466:2014/AC:2015. Liewoods babylift/babynest uppfyller dessa krav vilket både innebär att de håller för att lyfta även under påfrestande omständigheter och att de inte har andra säkerhetsbrister som att de t.ex. avger skadliga kemikalier.

Liewood är experter på babynest och deras produkter ska inte jämföras med vad privatpersoner gör eller vad småföretagare gör när de försöker tillverka babynest med handtag. Du kan lita på Liewoods produkter.

Under denna säsongen kom Liewood ut med flera nya färger. Ett av de finare färgerna är det mörkblå. Fyllning och överdrag motsvarar samma material som föregående. Läs vårt tidigare inlägg om babynest som är en generell guide. Tyget är ekologiskt och hela produkten är tillverkad i en GOTS-certifierad fabrik.

Filibabba som tidigare har tillverkat de populära babynesten med blå eller grå vågor samt babynesten med luftballonger har nu skapat helt nya serier. Deras babynest är kända för att vara ganska små och ganska mjuka vilket möjliggör att man lägger babynestet i barnvagnen. De mindre finns kvar men Filibabba har också satsat på nya nest som är lite större och stadigare.

Först ut var mönstret med växter från skogen. De kallar mönstret forest blue eller forest rose. Forest blue går i blå toner och forest rose går i gröna och rosaröda toner. Bakgrundsfärgen är beige. De ser inte så märkvärdiga ut på bild men i verkligheten är de väldigt snygga. Dessa babynest är något stabilare och något dyrare. Kan rekommenderas.

Ett helt nytt mönster från Filibabba är också det med fyrklöver. Mönstret finns i flera färger. Det mer neutrala är beiget. Det finns också ett mintfärgat och en mörkrosa. Vi tycker de är snygga alla tre. Om man gillar de lite skarpare färgerna är de självklara. Det senaste tyget i den något mindre storleken är ett mörkblått med valar på. Valen har blivit Filibabbas signum och nu finns den som textiltryck. Riktigt smakfullt.

Senast ut från Filibabba är deras nya nest med kapok-fyllning. Det har bara funnits tillgängligt en månad (i skrivande stund). De nya är ganska stora och stadiga. Förutom att de är fyllda av kapok som är en helt ren naturprodukt har de en finess. Det går att skilja ringen från madrassen. Man kan använda ringen runt barnet på olika platser. Till exempel i soffan, runt babygymet eller på lekmattan. Att de är delbara gör det också möjligt att tvätta delarna separat. De finns i två färger. En offwhite och en som är gråbrun.

Cam Cam Copenhagen har gjort många snygga och hållbara babynest sedan starten. Vi är särskilt förtjusta i att de är OCS-certifierade. Tyget är ekologiskt och hela nestet är giftfritt. Två av våra favoriter är Ocean respektive Dandelion. Ocean är en blandning av en ljusturkos ton och en mintgrön. Mönstret består av marina växter och djur. Deras senaste mönster, våren 2019, är Dandelion som betyder maskros. Det är offwhite och föreställer maskrosfrön som flyger i cirkelformationer. Många gillar detta mönster.

Cam Cam har också handtag på sina nya babynest men de sitter undertill. Man bör helst vara två när man lyfter babynestet. Tanken är att man ska kunna flytta med sig nestet från ett rum till ett annat utan att behöva lyfta ur barnet när det sover. Cam Cams babynest är stabilt med en stadig bottenplatta så det håller för att bära. Däremot är det inget man tar med sig hemifrån.

De nya nesten från dessa tre specialister på babynest har i vårt tycke designat några av de snyggaste, mest funktionella och mest hållbara på marknaden denna vår och sommar. Vilket man ska välja beror på vad man behöver. Liewood har gjort de mest portabla och säkra. Filibabbas små passar i barnvagnen. De bästa ur miljö- och hälsosynpunkt är Filibabbas nest med kapokfyllning och Cam Cams OCS-certifierade nest.

Alla nya babynest har i grunden ett bra miljötänk. Det är ett av våra grundkriterier för att de ska platsa i denna blogg. I övrigt får funktion och smak avgöra vilket du ska välja.

Gå på mässa - inspiration till inredning

31 jan 2019

De flesta inredningsföretagen som designar för barn kommer ut med nya produkter vår och höst. Vissa har fler drop än så. Liewood är ett av de företag som har flera drop per år. Det är också ett av marknadens mest expansiva företag. Cam Cam Copenhagen som vi har gnällt lite på nyligen har nu tagit ett rejält tag om sitt nytänkande och kommer med flera nya produkter och nya print.

Båda dessa företag, och några till, har varit representerade på vinterns mässor. Där kan man se allt spännande de har på gång. Av alla kommande nyheter vill vi kort nämna några.

Cam Cam kommer med nya möbler i fina färger. Det är runda bord och stolar med hjärtan på. De är möjligtvis inte lika stabila som deras tidigare bord och stolar men kostar å andra sidan något mindre. Vi kan se att många vill ha båda eller en av dessa i sina barnrum. Cam Cam satsar konsekvent på FSC-certifierat trä i sina träprodukter. De har också nya kuddar på gång. Deras stjärnformade kuddar kommer i flera nya prints. Därtill kommer de med kuddar formade som snäckor. Kan bli ett fint tillskott. Tyget är ekologiskt och produkten som helhet är OCS-certifierad.

Liewood satsar nu på nattlampor. Det är både vägglampor i trä och bordslampor i silikon. De första är traditionella i alla avseenden. Alltså inte tillverkade av certifierat trä. De senare är uppladdningsbara och fria från skadliga ämnen. De har en tid släppt fina mjukisdjur i hög kvalitet. Till våren kommer någon slags flamingo som ser ganska rolig ut och senare till sommaren kommer dinosaurier. De senare är väldigt snygga och är vackra att ha på en hylla som prydnad. Det är troligt att de blir omtyckta av både barn och föräldrar.

Liewood har även nya färger på sina babynest på gång. Det blir lite starkare färger jämfört med de redan populära varianterna. Även färgerna på deras sänghimmel uppdateras. De väntar sig själva att den gröna kommer att bli populär. Som tidigare är de gjorda av ekologisk bomull och med oekotex-certifiering.

Ett annat av de fina inredningsmärkena är Roommate som kommer med nya detaljer till våren. Det blir ett nytillskott av speldosor (bl.a. väldigt söta kaniner), på kuddar och på sängkläder. Deras populära långa hund kommer i ny färg. Vårens färger känns väldigt höstiga då det är främst är brunt och mörkgrönt som gäller. Den långa taxen i brunt är riktigt snygg.

Denna säsong är det Franck & Fischer som har stannat i utvecklingen. Vi tycker inte att vi hittar någon ny produkt. Filibabba däremot har mycket nytt på gång. Allt har dock inte med inredning att göra. Det ska bli intressant att se vad Filibabba hittar på härnäst. En smart produkt är deras nya rektangulära lekmatta som går att vika ihop och ta med på resa/utflykt.

Avslutningsvis kan vi berätta att vi sprang på ett nytt märke, naturligtvis från Danmark, som kan bli populära inom inredning. Det heter Pine Cone. Alla deras textilier är GOTS-certifierade. De har dock en del produkter som består av andra komponenter än bomull. De har utvecklat en särskild ihopfällbar lekkonstruktion (se bilderna ovan) som kan användas till avslappning, lek eller motoriska utmaningar. Delarna i konstruktionen har olik geometriska former och ger därför olika utmaningar. De trekantinga delarna ska därför klättras, ålas eller hoppas över. Håll utkik efter deras produkter.

En djungel av lampor?

28 dec 2018

När man inreder sitt barns rum och har ambitionen att allt ska vara giftfritt och miljöcertifierat blir det särskilt knivigt när man kommer till belysning. För det första är det lätt att glömma att belysning, d.v.s. armaturen, är något som konstant finns i rummet. Alltså kan det vara en källa till skadliga ämnen som barnet hela tiden exponeras för. Armaturen är inte mindre viktig än någon annan del i inredningen. För det andra är det väldigt svårt att hitta certifierade belysningsprodukter. I detta inlägg försöker vi skapa reda i en djungel av lampor.

Lampor kan vara gjorda av väldigt många material. Det första vi med säkerhet tar bort är lampor gjorda av plast som är oljebaserad. Oavsett om den är skadlig i sig eller inte så har den i någon del av livscykeln en negativ inverkan på vår miljö. Kvar finns lampor av trä, lampor av metall, lampor av textilier och lampor av silikon. Det finns också en rad alterantiv som består av kombinationer av ovan material.

Det finns en del lampor av trä, särskilt ek, som är FSC-certifierad. En FSC-certifiering innebär ett ansvarsfull skogsbruk där naturen och de som arbetar i skogen inte kommer till skada. I ansvarsfullt skogsbruk ingår också ansvarsfull avverkning där arter som lever i skogen, i träden, ska ha möjlighet att leva kvar även efter avverkningen. I vissa fall kompenseras ett avverkat träd med att planetera ett nytt. Problemet med dessa lampor är att de är dyra och sällan är designade för barnrummet. Här syns ett exempel, från Mater, som kan fungera i nästan vilket rum som helst. Globen, som hängs i taket, är en dryg decimeter i diameter och är gjord just av FSC-certifierad ek. Den är ytbehandlad med olja.

Andra alternativ som är ganska vanliga är lampor av textilier. Det är dock ovanligt att de rakt igenom är gjorda av tyg. Det finns ofta en metallkonstruktion som håller upp eller spänner ut tyget. Metallen är vanligtvis konventionellt framställd. Tyget är ekologiskt och i vissa fall GOTS-certifierat. Ett GOTS-certifierat tyg är ekologiskt och giftfritt framställt genom hela produktionskedjan. Ett exempel som är något retro och som kan fungera i ganska många rum är nedan luftballongsformade taklampa från Lampverket. Ytterhöljet är gjort av GOTS-certifierad bomull. Den har en fin form och ett fint sken.

Även Cam Cam Copenhagen och Roommate har lampor av tyg men de är inte helt igenom ekologiska. Ballongen från Cam Cam är gjord av ekologiskt tyg men övriga material, rotting och metall, är inte miljövänliga på något särskilt vis. Draken från Roommate är bara delvis gjord av ekologisk bomull. I övrigt konventionell framställd. När dessa två företag som normalt satsar på miljöcertifierade och giftfria produkter inte lyckas att tillverka en lampa för barn förstår man hur svårt det kan vara.

 

 

Lampor av metall är hållbara och av det skälet är de värda att införskaffa till ett barnrum. De flesta har dock färger som kan vara problematiska. Roommate har satsat på vad som verkar vara det bästa alternativet. Deras vägglampor är pulverlackerade vilket är det minst miljöskadliga sättet att applicera färg på metall. Lampan är heller inte skadlig för sin omgivning medan den används. Här nedan ser du två exempel från Roommate. En rosa fågel och en grå måne. De har även moln och andra djurfigurer som är mysiga och ger en mysigt sken.

 

 

Slutligen har vi ett material som har blivit populärt de senaste åren. Filibabba och Mr Maria är två märken som har satsat på uppladdningsbara silikonlampor som bordslampa och nattlampa. De har båda reglerbar ljusstyrka. Båda kan laddas med USB-kabel i ca två timmar med en lystid på 6-8 timmar. Silikonlamporna är fria från skadliga kemikalier. Mr Maria har gjort en kaninformad lampa och Filibabba har gjort en valformad lampa. Båda är mycket poplära i handeln.

 

Filibabba har även satsat på en stor val tänkt som golvlampa. När man ser proportionerna inser man att den är väldigt stor. Samma koncept och fina fördelar. Bara större. Vad vi vet säljs den stora valen inte i Sverige än.

Vi hoppas att vi med detta inlägg har erbjudit lite vägledning och lite inspiration när du ska välja belysning i ditt barns rum. Lycka till.

 

Presenttips

8 dec 2018

Om du går och funderar på vad du ska ge till barnbarnet eller till bästa vännens barn ska du här få några tips. De föräldrar som gärna önskar något ekologiskt och giftfritt kan vara svåra att tillfredsställa. Det gäller att ha koll. Ett bra tips för den som inte har full koll men vill göra rätt är Frida & Fritiofs presentbutik. Där finns bara ekologiska och giftfria produkter.

Vi vill gärna passa på att tipsa om tänkbara presenter som är nya för säsongen.

En omedelbar favorit, när den dök upp, är Roommates nya sänghimmel. Färgen är havsgrå med en tydlig ton av grönt. Vi har fått veta att den säljer bra. Vanligtvis är det grå och vita varianter, alltså inte så mycket färg, som säljer men just denna färg verkar fungera bra. En fin detalj med denna sänghimmel är de rostfärgade tofsarna som gör sig särskilt bra när sänghimmeln är öppen.

 

En kategori av produkter som är populär som present är speldosor. Cam Cam Copenhagen har kommit med många nya speldosor och de med havstema är särskilt fina tycker vi. Det finns två snäckor, en rosa och en gråvit, och en sjöstjärna.

 

 

 

Två nyheter för säsongen är Liewoods kaniner. Det är helt väntat den grå som är populärast men även den rosa är uppskattad.

 

 

Sedan tidigare finns det några favoriter som säljer bra hos flera e-handlare. Mest populär är Cam Cams ballong i trycket pressed leaves. Därefter har vi en speldosa från Franck & Fischer i form av en igelkott. Även speldosan i form av ett spöke från Roommate är populär.

 

 

 

En annan kategori som är populär som present är gosedjur. Kaniner och elefanter hör till dem som går bäst. Det finns kaniner från bl.a. Hoppa och från Liewood. Det finns också elefanter från Liewood och Emiko.

 

 

 

 

 

 

Gosedjur är främst tänkta till den yngsta som har för vana att bita och suga. Då är det skönt att veta att gosedjuren är ekologiska och giftfria. Även fyllningen är testad. De större gosedjuren som Liewoods kanin och elefant är fina som prydnad och som leksak för de lite äldre.

Vi hoppas att du fått någon inspiration från detta inlägg.

Kudden - En dekorativ detalj

10 nov 2018

Kuddar är mjuka, kuddar är sköna, och kuddar ger avslappning. De flesta av oss kan inte vila eller sova utan kudde. Som vi ser det är kudden inte begränsad till dessa områden. Kudden är också en dekorativ detalj i inredningen.

Kvadratiska och rektangulära kuddar är enkla att hantera då de är lätta att byta kuddfodral på beroende på säsong eller humör. Dessa typer av kuddar kan vara lika dekorativa som oregelbundna kuddar men det är inte de regelbundna kuddarna vi ska skriva om i detta inlägg. Det går nämligen att köpa enbart ett kuddfodral vilket innebär att man inte behöver bry sig om vad som finns innanför, vad kuddvaret och fyllningen är gjord av. Vi vill gärna lyfta fram de kuddar som säljs som en komplett helhet och som därför är genomtänkta ur ett certifierings-perspektiv. Vi ska lyfta de kuddar som är Oekotex-, GOTS- eller OCS-certifierade.

Om man vill ha kuddfodral som är gjorda av ekologisk och GOTS-certifierad bomull går det att hitta svenska alternativ. Om man vill ha en hel kudde med orgelbunden form är det danska varumärken som har mest att erbjuda. Vi presenterar nedan det bästa vi har hittat för små barns barnrum. Vi har valt teman som natthimmel, djur och kul.

Natthimmel

 

Först ut är kuddar från Södahl. Södahl är ett märke som har funnits sedan 1960-talet. Nästan allt de tillverkar är GOTS-certifierat och/eller Oekotex-certifierat. Just dessa rosa kuddar som även finns i en silvergrå färg är stickade av ekologiskt bomullsgarn och är tillverkade i en GOTS-certifierad kedja. På ena sidan syns en sol (stjärna) och på andra sidan syns en måne.

 

Cam Cam Copenhagen släppte våren 2018 en serie av kuddar i begränsad upplagga. Dessa två stjärnformade kuddar hör dit. Den grå går antagligen inte att få tag på längre. Vi tror att dessa kuddar hör hemma i ett stilrent rum där de utgör de vackra detaljerna i helheten. Kuddarna är gjorda av ekologisk bomull och fyllda med Oekotex-certifierad polyester. Hela kudden är OCS-certifierad vilket innebär att den är tillverkad under sjysta förhållanden och att den som slutprodukt är giftfri. Vi gillar detta. Samtidigt är vi tveksamma till om det är så många som gillar kuddarna eller om det är som många rum där de passar in.

 

Två andra kuddar på temat natthimmel är ovan måne och nedan stjärna från Roommate. De är tillverkade av ekologisk GOTS-certifierad bomull och är fyllda med återvunnen polyester.

Kuddarnas relativt stora storlek och deras rundade former inbjuder till mys. Vi tror att barn inspireras att använda kuddarna i sin lek. Det i sig är en minst lika positiv egenskap som den dekorativa.

 

Djur

Vi fortsätter med Roommate som har flera kuddar med djurmotiv. Den mest uppskattade är nedan stora, framför allt långa, hundkudde. Den bjuder också in till mys och lek. Den kan dessutom användas som ett flexinest runt en lekmatta eller i en spjälsäng för att göra den mindre och därmed tryggare för barnet.

 

En annan kudde med djurmotiv från Roommate är denna katt-kudde med en helt annat stil. I samma serie finns även en elefant och ett lejon. Mycker charmerande med en hint av indiska mönster.

 

De flesta kuddarna på marknaden är gjorda av bomull. Ett undantag är Liewoods kuddar av merinoull. Nedan grå kudde med kaninattribut och deras andra rosa kudde med kattattribut är mjuka och varma samtidigt som den höga kvaliten lyser igenom och ger en klassig känsla i rummet. Fyllningen är gjord av återvunnen polyester. Hela kudden är Oekotex-certifierad. Den som önskar att kudden vore bättre certifierad, som GOTS eller OCS, kan trösta sig med kudden är gjord av ett naturligt rent material som merinoull och dessutom är tillverkad i en GOTS-certifierad fabrik. Överlag goda förhållanden för dem som har tillverkat kudden och för dem som använder den.

 

Södahl har även de kuddar formade som djur. Stora kuddar nästan en halv meter breda. Det finns en panda och det finns denna tiger. Väldigt smakfullt tycker vi. Den är mysig samtidigt som man blir glad av den. Passar bra i det lekfulla barnrummet.

 

Även Fabelab har ett flertal djurformade kuddar. Alla djurkuddar har öron förutom denna val. Den är gjord av GOTS-certifierad bomull och fylld med åtevunnen polyester. Passar bra i ett barnrum som går i gråskala.

 

Det mesta Franck & Fischer gör är lekfullt. Deras devis är "design for kids". Denna kudde är lite av ett undantag. Den är mer stilfull än lekfull, mer vacker än rolig. Precis som ovan kudde är den gjord av GOTS-certifierad bomull och stoppad med återvunnen polyester.

 

Kul

När vi kommer in på avdelningen av roliga kuddar finns det några exempel som även hör hemma bland djurkuddarna. Nedan två kuddar från Franck & Fischer har komiska inslag som dessa ben som sticker ut. Designen bygger verkligen på humor. Passar den som vill bli glad av dessa inslag i barnrummet.

Slutligen kommer vi till Roommates fruktkuddar. De är främst roliga. Som Roommates övriga kuddar är de gjorda av GOTS-certifierad bomull och fylld av återvunnen polyester. Om du blir sugen på att ha en fruktkudde bör du känna till att de är rätt så stora.

 

Dessa inslag av gult ger en rejäl färgklick i rummet. Det gäller att inredningen klarar det. Vi gillar färgklickar, de är stimulerande och uppiggande, men alla barn kan inte komma till ro med för mycket stimulans i rummet. Man behöver därför vara inkännande och välja detaljer som är stimulerande på rätt nivå.

Kuddar utgör viktiga inslag i barnnrummets inredning. Välj kudde med omsorg.

 

 

 

Harmonisk design från Cam Cam Copenhagen

20 okt 2018

2012 valde två arkitekter som brinner för barn och vackra miljöer att starta ett företag med inriktning på hållbarhet. De vill eftersträva lugna och harmoniska barnrum med produkter av högsta kvalitet. En bärande tanke är att produkterna ska hålla i flera generationer. För att de ska vara intressanta över tid ska designen vara så tidlös som möjligt. Tidlös skönhet.

Cam Cam Copenhagen är ett märke som ha två sidor. Man kan å ena sidan uppfatta det klassiska och stilfulla. Å andra sidan känns märket och produkterna aningen fantasilösa. Det kanske blir en effekt av att vilja designa tidlösa produkter. Det kan inte sticka ut för mycket om det ska kännas harmoniskt.

Babynest - en guide

16 sep 2018

Visste du att babynest är en svensk uppfinning? Grundtanken med ett babynest är att det nyfödda barnet som har utvecklats i en omhuldad miljö i livmodern ska få en varm och omhuldad miljö även utanför livmodern. Den används framför allt för nyfödda och för tidigt födda. Originalet designades och tillverkades med låga halter av vissa kemikalier men att tillverka nesten av ekologisk bomull kom man på senare när babynest blev tillgängligt på en större marknad.

Plan Toys - inte bara leksaker

10 aug 2018

Plan Toys har funnits som leksakstillverkara ganska länge. Många föräldrar som köper Plan Toys till sina barn nu fick själva leksaker från Plan Toys när de var barn. Även om Plan Toys associeras med leksaker vill vi gärna lyfta märket för dess inredningsartiklar, för det finns en del av det också.

Generellt kan man säga att alla stora leksaker har en direkt inverkan på inredningen i ett rum för de bir som möbler. Därtill har Plan Toys några möbler. De har t.ex. ett praktiskt lekbord som utgörs av en stor plan yta där barnet kan breda ut sina leksaker, målarsaker och pysselmaterial. Under lekbordet finns utdragbara lådor som går att fylla med allt det material som kan användas på bordet. Även om lekbordet är praktiskt är det inte särskilt snyggt. Det är en enkel design i form av en stor fyrkant som tar stor plats i rummet.

Plan Toys har dock ett annat bord, där man kan välja en av två färger, som är betydligt trevligare. Det har fått pris för sin design. Till bordet kan man ha en eller två stolar som också är ganska snygga. Bord och stol säljs även som ett paket så de är verkligen avsedda att ha tillsammans. Det som är roligt och praktiskt med bordet är att det finns fack under för förvaring medan ytan går att rita på med kritor. Man kan liksom inte förstöra en möbel som är gjord för att kladda på. Det går naturligtvis att torka bort så länge man inte ritar med tusch.

Det finns också mindre produkter som kan ses som inredningsdetaljer. Nyligen har de släppt en mobil som är mycket enkel men tilltalande i sin design. Det består enbart av rund träblock, pinnar och snören men den rör sig på ett fint sätt som är rogivande och ger lagom mycket stimulans till det lilla barnet.

Det finns också en del dockhus att välja på. Nästa samtliga dockhus som Plan Toys säljer är prisbelönta. Några är öppna i sin design medan ett är slutet. Det slutna, ett viktoriansk dockhus, är lätt att öppna och använda. Det finns gångjärn både fram och bak. De öppna är billigare och enklare att leka med men det stängda är vackrare, enligt vissa, när det inte används. Det är vackrare både för att det är ett fantastiskt hantverk och för att det har rena ytor. Man kan dock diskutera om man gillar den viktorianska stilen. Ett stort dockhus kostar naturligtvis men när det kommer till Plan Toys kan man lita på att saker håller. Det kan mycket väl användas av syskon och ärvas av barn och barnbarn. I och med att det är ett rejält hantverk går det att laga om det skulle gå sönder.

Som kontrast till den äldre stilen på det viktorianska dockhuset finns det ett öppen som är hypermodernt. Du kan se solceller och en vindsnurra på taket som en detalj som ännu inte finns på varje modernt hus idag.

 

Slutligen har vi några gunghästar som både är leksaker och inredningsdetaljer. Om man vill ha gunghästar med lite färgklickar finns det två att välja på. Deras senaste tillskott är en träfärgad ihopfällbar gunghäst. Även den har blivit prisbelönad för sin design. Vi tror att den senare gunghästen är både snygg och praktisk i barnrummet men i den video som finns på nätet som visar hur ett barn gungar på hästen ser den måttligt rolig ut. Vi antar att det delvis är en säkerhetsfråga för barnet kan inte komma i gungning särskilt mycket. Ju mer barnet anstränger sig för att få igång en rejäl gungning desto större risk att den välter. Vi är delade här.

Många handlare marknadsför Plan Toys produkter som ekologiska leksaker. Det tycker vi är missvisande. Det står egentligen ingenstans på Plan Toys varor att de är framställda av ekologiskt trä. Däremot tar de trä som är ansvarsfullt skött och avverkat. De kan till och med använda spilvirke till sitt pantenterade Plan Wood. Vi tycker det är bra att Plan Toys har en miljöprofil och använder trä från ansvarsfullt skogsbruk. Ännu bättre är att Plan Toys lägger upp testprotokoll på alla produkter där det framgår hur mycket kemikalier som har blivit funna i produkterna vid testet. Ofta kan man se att de kemikalier och tungmetaler som ingår i testet inte går att hitta spår av i produkterna. De tillämpar en ren produktion och rena slutprodukter. Du kan tryggt köpa Plan Toys för det är ett ansvarstagande, transparent företag och de lever upp till sina certiieringar.

Du hittar Plan Toys produkter hos många handlare även om sortimentet är begränsat hos de flesta.

Sänghimmel - stämningshöjare och trygghet

26 jul 2018

Behöver man ha sänghimmel i barnrummet? Vi har tittat på några orsaker till att man kan ha det.

1. I stora rum kan en sänghimmel som en inredningsdetalj vara helt rätt. Det kan bli en stämningshöjare i rummet.

2. Barn som har svårt att somna eller som är oroliga/aktiva av andra skäl kan få hjälp av en sänghimmel som minskar rummet och tillgänglig stimulans.

3. Barn tycker om att leka i krypin och andra små avgränsade utrymmen. En sänghimmel kan erbjuda just detta genom att man sluter till den en aning.

Liewood - då, nu och sen

21 jul 2018

För dig som känner till designmärket Liewood men inte vet hur länge de har funnits, vad skulle du gissa på? Tjogu år, tio år eller kanske fem år. Sanningen är att de grundades sommaren 2015 och är redan, tre år senare, ett av de största inredningsmärkena på marknaden. Det tog dem ungefär två år att bli en favorit hos Liberty London. Hur gick detta till?

Do You Love Mae?

17 jul 2018

Vi tar ett rejält kliv ifrån skandinavisk design och hamnar hos Love Mae i Australien. Märket har en grossist i Frankrike så det är väl spritt i Europa. Vi gissar ändå att det inte är så många i Sverige som känner till märket eller deras produkter.

Love Mae har en tydlig miljöprofil i allt de gör. Då är det bra att veta att det mesta de tillverkar har sitt ursprung i skogen. De väljer att använda trä för att erbjuda alternativ till sådant som vanligtvis är gjort av plast. De har tre huvudsakliga produkttyper: väggdekor, förvaringslådor för mat (som vi hoppar över i detta inlägg) och matset.

Vårt statement

17 jul 2018

Välkommen till vår blogg och vårt första inlägg. Här skriver vi några rader om vad vi vill med denna blogg. Syftet består av två lika delar som förenas i ett. Först vill vi testa och visa upp snygg inredningsdesign till barnrummet. Det kan gälla allt från babyns första vagga och speldosa till femåringens nya matta och stol. Som nummer två ska allt vi visar upp vara producerat på ett så miljövänligt sätt som möjligt och ha så lite negativ påverkan på barnet som möjligt. I de fall det gäller textilier finns det certifieringar som GOTS och OCS för att täcka detta. När det gäller produkter av trä eller metall kan det vara lite knivigare. Om vi slår ihop dessa två delar får vi hållbar design för barnrummet. Då menar vi hållbar i en ekologisk, social, ekonomisk och hälsomässig mening.

Det finns idag ett flertal företag som uppfyller dessa krav. Vi letar rätt på dem och skriver om deras, i vårt tycke, finaste inredningsartiklar. Det troliga är att det främst blir skandinavisk design då det är lättast att få tag på och det som flest vill ha. I möjligaste mån ska vi också skriva om design från övriga europa och övriga världen. Ge oss gärna tips om du känner till något fint märke.

Vi är fullt medvetna om att det finns mängder av inredningsbloggar. Några av dem skriver också om inredning för baby och barn. Några av dem skriver om ekologisk/miljöcertifierad inredning både till vuxna och barn. Vad vi vet är ingen dedikerad att skriva om enbart ekologisk/miljöcertifierad inredning för baby och barn. Det är där vi delvis fyller ett tomrum och vill göra skillnad.

Välkommen att följa våra inlägg framöver. Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du veta när det har kommit nya inlägg.